stjärnor från Guide Michelin i Sverige 2011

Jaha, då var stjärnorna fördelade för i år.

Stort grattis till Håkan Thörnström. Äntligen har Thörnströms (ovanför Götaplatsen i Göteborg) fått en stjärna. Prisvärt, gott, trevligt och roligt.

Annars ser det ut som tidigare år
Två-stjärnigt finns bara i Stockholm:
Mathias Dahlgren Matsalen
Frantzén/Lindeberg (ätit)*

Krogar med en stjärna finns i såväl Stockholm:
Mathias Dahlgren Matbaren (ätit)
Esperanto (ätit)
Fredsgatan 12 (ätit lunch)
Lux Stockholm (ätit lunch)

som i Göteborg:
Thörnströms Kök (Ny) (ätit)
Kock & Vin (ätit)
28+
Fond (ätit)
Basement (ätit)

Och Operakällaren har fortfarande inte fått tillbaka sin tappade stjärna. Undra varför.

Sist och mest prisvärt är att kika på de restauranger som tilldelas gafflar, alltså Bib Gourmand. De har riktigt bra mat och kan ibland vara lite up and rising stars. Fast ingen av dem har vecklat ut sin gaffel sig och förvandlats till en stjärna sedan förra året:

I Stockholm: Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Ulla Winbladh, Sjögräs och Fjäderholmarnas Krog.
I Göteborg: Tvåkanten och Familjen.

* Tänkte berätta var jag har ätit så ni vet vart ni ska bjuda mig för att fylla igen mina piniga kunskapsluckor.

6 kommentarer

 1. Jessika

  Jag har bara varit på operakällarens bakficka och det var bra men inte extremt bra, är det så uppenbart att de inte ska ha en stjärna?
  Rolfs kök är fantastiskt.

 2. Alice Brax

  Jessika, jag har inte varit på Operakällaren som vanliga gäst på länge så jag vet faktiskt inte. Men jag frågade deras chefskonditor Daniel Roos som förklarade att det är givet att de inte skulle få tillbaka stjärnan redan i år för då skulle det vara det samma som att Michelin erkände att dom gjorde fel när de tog bort den.

 3. Patrik

  Att bakfickan inte är superbra kan ju bero på att den är just en ”bakficka” till Operakällaren, bakfickor brukar innebära enklare mat som det också gör i et här fallet, mer husman. Det var ju heller inte bakfickan som hade stjärna tidigare…

 4. Rasmus

  Tycker fördelningen av stjärnor är minst sagt knepig och det känns som jag bara bryr mig mindre och mindre för varje guide som kommer.

  Nu har jag inte besökt så många trestjärnor men en sak är säker och det är att både Frantzen/Lindeberg och noma har varit betydligt större upplevelser för mig; än tex Ramsay at Royal hospital road, akelare, mugaritz, Daniel osv.

  Hur som helst kul för Thörnström och en resa till Gbg känns ganska aktuell med alla spännande ställen som finns där nere!

 5. Nils

  Du har ju rört ihop begreppen totalt!
  Bib Gourmand är en utmärkelse för ”bra mat till bra pris” och har symbolen av en glad michelin-gubbe. De är inte ”up and rising stars”. De bedriver ett helt annat koncept än stjärnkrogarna.

  För de krogar som är up and coming, finns det en utmärkelse som heter, kort och gott, ”rising star”.

  ”Gafflar” som du pratar om, antar jag att du menar är symbolen korslagda bestick, som är utmärkelsen för service, miljö och övriga intryck. 1-5 bestick är skalan, och röda ges till ”särskillt trevliga etablisemang”

  Allt står att läsa i pressreleasen från Michelin http://www.michelin.se/om/guide-michelin