slipad!

Medan knivarna i Tastelines provkök blev allt slöare försökte jag förtvivlat hitta ett bra knivsliperi i Stockholm. Tallriksmodellen fungerade inte längre.


Foto: Jonas Melcherson
Allt om Mat lämnar in sina knivar på Lagamati och betalar 50 kronor per kniv. Det kändes för dyrt. Ett tag var jag lockad att ta med mig 20 knivar ner till Göteborg för att lämna in dem på Muhréns Sliperi på Alströmergatan 2. De tar 25 kronor för vanliga knivar, 30 för brödknivar och 35 för Globalknivar och de vet vad de sysslar med. Men så intervjuade jag årets kock, Tommy Myllymäki, igår och han rekommenderade Slipkliniken. Jag skickade dem ett mail igår, idag på morgonen kom de på besök och hämtade knivarna. 27,50 per kniv + 60 kronor i frakt för att hämta och lämna nästa morgon kändes som hittat. Dessutom erbjöd de oss låneknivar över dagen så att vi inte skulle vara utan. De tar även emot knivar från privatpersoner. Och vill du lära dig mer om knivslipning kan du gå in här.

7 kommentarer

 1. Peter Lindberg

  Tills alldeles nyligen fanns det en butik i Söderhallarna, de sålde köksprylar. De tog emot knivar och skeppade iväg för slipning. Tyvärr vet jag inte vart. Och nu har de lagt ned. Men jag tänkte att det kanske finns andra butiker i stan som skickar knivar till samma ställe. Någon som vet?

 2. Peter Lindberg

  Förresten, på Slipklinikens hemsida, just på den sida du länkar till, står det: ”Vi slipar knivar till Restauranger, butiker och privatpersoner.” (-:

 3. Alice

  Tack Peter. Jag har rättat till mitt misstag.
  Även Cordon Bleu tar emot knivar. Misstänker att de och Lagamati lämnar till samma ställe, oklart är dock vart.

 4. Pernilla

  Verner&Verner-butikerna brukar ta emot knivar för slipning (skickar iväg dem), men jag vet inte vad det kostar. Har hittills utnyttjat pappas slipkunskap….

 5. Stellan

  Kan inte låta bli att komma med en önskan om ett litet tillägg till artikeln om köksutrustningen: Använd inte skärbrädor av plast! De senaste undersökningarna visar att fukt och kladd dröjer sig kvar i reporna i plast, och det tar mycket lång tid innan det torkar. En skärbräda av trä andas på ett annat sätt och torkar snabbare vilket också bidrar till bättre hygien.

 6. Lena

  Bra länk till skötselråden! Har dock länge undrat – vad gör egentligen saltet för nytta i gjutjärnspannan? Och angående skärbrädor var jag med om en riktig rysare hos en kompis härförleden: efter att ha skurit kött på en träskärbräda torkade vederbörande av brädan med en väl använd wettextresa och ställde den sedan på sin plats, betraktad som ren och redo att användas igen…. Uuäääääk! Hjälp. Jag blev så paff att jag blev fullständigt mållös.

 7. Harald

  Muréns är bra, men de chockhöjde (ja allt är relativt) för ett par år sedan, tror deras senaste prislista var från 95 typ…då tog de typ 12.50 för en kniv…nu ligger min nota på tusenlappen för mina och mina kollegors knivar varje gång, jag tror nog deras slipmaskiner är avbetalde sen länge så det är nog rel. lukrativ verksamhet IMO :).

  Ngt negativt med dem är bara att de tar rätt mkt av kniven, det är synbart varje gång man får tillbaka dem från slipning, så man får inte lämna dem för ofta, enbart när de är bortom all hjälp :).