så bakar du betan med choklad

Jag ”bakade betan med choklad” i radio i fredags. Här kommer receptet som är en variant på mitt gamla recept från ICA-Kuriren som så oerhört tjusigt fotograferades avÅsa Dahlgren

2, 5 dl rivna rödbetor
150 g choklad, mörk
75 g smör
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1-2 tsk garam masala
1 äggvita
drygt 2 dl florsocker
svart hushållsfärg
lakritsströssel

Baka betorna i ugnen tills de mjuknar, skala och riv fint. Hacka choklad och smält den tillsammans med smör i ett vattenbad på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner chokladblandningen. Rör ner rödbetorna. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och garam masala. Häll ner mjölblandningen i smeten.
Ställ ut muffinsformar i en långpanna och fyll dem till hälften med smet. Grädda i 225° i 10 minuter, så att muffinsen fortfarande är lite kletiga i mitten. Låt svalna.
Glasyr: Vispa upp äggvita. Sikta i florsockret genom en sil och rör till en jämn smet som ger en fast glasyr. Blanda i färgämne till lagom nyans. Lägg en matsked glasyr på varje muffins. När glasyren stelnat lite kan muffinsen doppas i lakritsströssel.

5 kommentarer