så bakar du betan med choklad

Jag ”bakade betan med choklad” i radio i fredags. Här kommer receptet som är en variant på mitt gamla recept från ICA-Kuriren som så oerhört tjusigt fotograferades avÅsa Dahlgren

2, 5 dl rivna rödbetor
150 g choklad, mörk
75 g smör
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1-2 tsk garam masala
1 äggvita
drygt 2 dl florsocker
svart hushållsfärg
lakritsströssel

Baka betorna i ugnen tills de mjuknar, skala och riv fint. Hacka choklad och smält den tillsammans med smör i ett vattenbad på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner chokladblandningen. Rör ner rödbetorna. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och garam masala. Häll ner mjölblandningen i smeten.
Ställ ut muffinsformar i en långpanna och fyll dem till hälften med smet. Grädda i 225° i 10 minuter, så att muffinsen fortfarande är lite kletiga i mitten. Låt svalna.
Glasyr: Vispa upp äggvita. Sikta i florsockret genom en sil och rör till en jämn smet som ger en fast glasyr. Blanda i färgämne till lagom nyans. Lägg en matsked glasyr på varje muffins. När glasyren stelnat lite kan muffinsen doppas i lakritsströssel.

5 kommentarer

  1. Alice

    Jo, det är jag. När man frilansar får man både laga maten och vara modell. Fast stylingen fick jag hjälp av den där gången av begåvade Lena Grön.

  2. tina

    Snyggt! Och modigt! Frågan är om jag törs baka med garam masala och lakritsströssel? Det lockar i vilket fall.