precis som kungafamiljen

Någon gång i höstas bestämde jag mig för att göra egen korv i år. Inte för att julbordet inte skulle vara komplett utan korv, utan för att jag helt enkelt aldrig förstått hur så mycket god smak kan komma inom fjälstrets väggar. För att vara ärlig visste jag knappt vad ett fjälster var heller.

Korvstoppning Foto: Alice Brax

Vi började med att mala kött. Karin Fransson hade berättat för mig att köttet måste vara lite fruset för att få bästa resultat, och det rådet följde vi.Det innebar också att alla kärl också måste vara kalla så att inte köttfärsen gick upp i temperatur.

Mormors köttkvarn betete sig och inom kort hade vi stora mängder knallröd färs av nöt och svin.

Korvstoppning Foto: Alice Brax

Tre modiga korvmakare blev det tillslut. Vegomaken fick agera fotograf när jag hade för mycket köttfärs på händerna.

Korvstoppning Foto: Alice Brax

Vissa människor har ett korvhorn, det hade inte vi.Jag vet inte ens hur ett sådant ser ut. Vi använde en rejäl spritspåse i tyg (väldiskad) och en tyll utan krus. Det gäller bara att ha rejäla armmuskler när man spritsar ut korvmassan.

Korvstoppning Foto: Alice Brax

Mitt uppdrag var att sakta mat ut det synnerligen kondomlika fjälstret som vi rullat upp på tyllen, sakta sakta, så att korven blev jämnt stoppad hela vägen.

Korvstoppning Foto: Alice Brax

Roligast var nog att picka hål på luftbubblorna efteråt.

Och hur blev korven då? Mja, så där. Vi hade behövt ha mycket mer fett. Den här gången var jag så glad att vi överhuvudtaget gjorde korv, men nästa gång ska jag begränsa mig till att använda recept som faktiskt provlagats innan. Kristina från Allt om mats provkök har säkert något bra.

6 kommentarer

  1. Lisa

    Efter att ha smakat korven har jag följande tips att ge till nästa år. Fetare färs, grövre malning och kanske mindre arbetad färs.

    Men den gick ner!

  2. Nika

    Ser att ni har en Assistent med tillhörande kvarn. Jag har också en Assistent. Till min kvarn följde ett korvhorn med och en ”ring” med. Kolla på Electrolux hemsida hur det ser ut. http://www.electrolux-ui.com:8080/2006/818/028801SV.pdf Man man beställa reservdelar från deras lager o få dom skickade. Jag gjorde också korv för första gången. Man trär upp fjälstret på korvhornet. Men korvhorn var det jättelätt att fylla fjälstret. Min korv blev lite salt men i övrigt god.

  3. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » dagen jag hittade en hund
  4. Pingback: kokblog » Venison Sausage