översött och svenskt

Först trodde jag att det berodde på att jag ätit Valrhonas hasselnötschoklad för länge, men efter ytterligare några rutor kan jag konstatera att Marabous frukt&mandel plötsligt blivit odrägligt sött. Har man ändrat i produktionen? Ändra i så fall tillbaka. Hade gärna skickat in resten av kakan till deras kundkontakt och klagat, men tyvärr har jag inte självdisciplin nog att låta choklad vara i fred.

Innehåll i en marabouchokladkaka: Socker, kakaosmör, pulver av delvis skummad mjölk, kakaomassa, mjölksocker, smörfett, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom (undra om de menar något mer än vanillin). Minst 30% kakao.

Innehåll i en Valrhonachokladkaka: Kakaobönor, socker, kakao, smörkoncentrat, emulgeringsmedel (sojalecitin), naturligt vaniljextrakt. Minst 66 % kakao

***

Nu när jag varit vaken ytterligare några timmar vill jag bara förtydliga mig något. Jag försöker inte jämföra de två chokladkakorna rakt av. Det ena är mjölkchoklad och den andra mörk choklad, men visst är det trevligt att äta choklad där den största ingrediensen inte är socker.

3 kommentarer

 1. Åsa

  Vad kul! Tror inte det är ändring i sockerhalten utan snarare är det så att man för första gången fattar och känner (o)smaken av marabou när man ätit annan ”riktig” choklad ;)
  Alla som säger de älskar choklad (och proppar i sig kexchoklad, mars, och andra chokladkakor) gillar nog egentligen sött och fett snarare än choklad.

 2. Stellan

  Jag tror du har rätt, fast jag tror det hände för rätt länge sedan.
  Den där tesen har jag nämligen drivit i många år. Jag har med en dåres envishet hävdat att Marabou gjorde något med sina recept eller råvaror nån gång i slutet av 80-/början av 90-talet, för då började deras choklad smaka påtagligt torrt och tråkigt.
  Jag har försökt få Marabou att medge detta, och hävdade att det kunde ha att göra med EU-inträdet och en anpassning till deras regler om vad som får kallas choklad och inte (en lång och mycket seg intern EU-fejd, för övrigt), men ingen vill gå med på något sådant. Förstås.
  För övrigt tror jag att det ligger mycket i vad Åsa säger också: sött och fett ska det vara, men gärna med lite kakaosmak. O’boy, typ.