negerkyssar och kokosmunkar *uppdaterat*

En av mina favoritspråkförbistringar kretsar kring ett segt moln av fluff doppat i choklad. Jag passade på att klämma in allt jag vet om förbistringen i en matris. Rätta mig gärna!

Stockholm
Göteborg
Malmö
Finland
Kokosboll Munk Gräddbulle Negerkyss
Munk (Berliner)munk Munk Munk
Semla/Gräddbulle Semla Fastlagsbulle Fastlagsbulle
Choklad-/negerboll Kokosboll 08-boll Choklad-/negerboll
Bergis Barkis Franskbröd  
Fralla Fralla Bulle Semla
Bulle Bulle/Taxi* Snäcka/Taxi*  

* här gick jag lite utanför mat-temat och insåg plötsligt att matrisen kan bli hur stor som helst. Bulle blir snäcka blir tjej blir böna…

I en omröstning i Expressen -04 säger 82% av läsarna negerboll och 18% chokladboll.

28 kommentarer

 1. Mia

  Ja, detta är min favoritspråkförbistring! Tycker att det är jättekonstigt att göteborgarna kallar kokosbollar för munkar. Vad jag förstår kallar de det stockholmare kallar för munkar för berlinermunkar, bara så att vi riktigt benar ut det här… Och så heter ju vitt bröd bergis i Stockholm och barkis i Göteborg. Jättekonstigt.

 2. Ebba från Gbg

  Jag skulle nog inte säga munk om det som är en donut. En munk är en munk är en munk, om det inte är en Mums-Mums. Då är det en Mums-Mums, men då har man kommit till produktnamnsproblemet – vilket också gör att all cellplast heter Frigolit – något som inte bör förtäras. Har flotyrringsgenerationen gått i graven?

 3. Noa

  Nja, som skåning skulle jag ändå säga att fastlagsbulle är vanligare att säga här än semla.

  Och vi säger ”munkar” och inte ”oklart”. Oklart är något diffust, inte något ätbart. ;)

  Dessutom, det vete tusan om man säger ”boll” och inte ”bulle”. Gräddbulle.

  08-boll har jag aldrig hört. Vad i chokladbollarna anspelar på stockholmare?

 4. Ida

  Stämmer det att skåningar kallar frallor för bullar? Vad säger man då om man vill ha en bulle?

 5. jenny

  : ) Så kul att du skriver om denna språkförbistring! Konstigt att man i både fall 1 och 4 tagit fasta på den lilla dekoration som bullen är rullad i och kallar den för kokosboll. Mer logiskt vore väl att koncentrera sig på merparten av bullen – fluffet respektive den chokladiga kakgeggan inuti! Fluffbulle kanske? Geggaboll?

  Ida tar upp en annan tokig sak man kan bli helsnurrig av här i Skåne, idén att kalla frallor för bullar. Vill man ha en bulle (sött fikabröd) här i Skåneland får man istället säga snäcka – kanelsnäcka, kardemummasnäcka och så vidare. Själv lärde jag mig the hard way när jag precis flyttat hit och skulle köpa med mig ”bullar” till en kollega som vi skulle fika på. Visst tänkte jag, köpte några kanelbullar och tog med mig. När jag kommer dit har hon dukat fram smör och ost och väntade sig att jag skulle komma med en påse frallor…

 6. Gitto

  Skumbulle/skumboll säger vi här i Kalmar. Och vad gäller de skånska bullarna kan man ju bli tokig för mindre… Det hjälpte mig ju inte att min skånska kompis lärde mig en massa låtsasskånska bara för att retas. Till exempel hävdade han att filmjölk hette ”fillamjylke” och korv med bröd kallades ”korv med bryde”. Jag svalde det med hull och hår och blev rejält utskrattad ett par gånger. :)

 7. Jessica

  Hetvägg är för mig en semla i varm mjölk. En semla är en semla. En munk är det samma oavsett om det är hål i den eller inte.
  DN’s språkvårdare skrev en kolumn om pumlor i granen, detta apropå språkförbistring. Intressant.

 8. karin

  Det där med bullar har jag råkat ut för sen jag flyttade ner, däremot har jag aldrig hört att man kallar chokladbollarna för 08:or utan man säger chokladbollar.
  Nu kommer jag väl att bli mailbombad av alla stockholmare men en 08 för mig är en Pucko, jag har dock inte hört det här nere

 9. Ondskan

  Vet inte om det är bara i Lund, men jag säger ju inte ”gräddboll” utan använder det korrekta ”gräddbulle”.
  Och bolle med bolle är för mig en bulle från skolmatsalen med en… chokladboll i.
  Och för övrigt så har jag en matassociation från Shortbus till dig på min blogg!

 10. Alice

  Tack för all respons! Jag har pillat in det i matrisen efter bästa förmåga. Jag vill gärna veta ännu mer. Dessutom vabbar min finlandsexpert idag så vissa lådor är tommor.

 11. Noa

  En fralla här i Skåne är en bulle (hehe!) av franskbröddeg, ofta med vallmofrö ovanpå. Rågbullar, grahamsbullar osv är inte ”frallor”, utan bullar.

  Och en 08:a här, är en stockholmare, i vissa fall ett pucko. ;) Eller Karin kanske menade drycken Pucko?

 12. Göran Lager

  I Älvdalen åts förr, enligt Carl von Linné från Dalaresan 1744, något som liknande hetvägg, men det var en sorgligare variant som vittnar om hur djävligt Sverige en gång var. Dessa små bröd bakades av säd, bark och mäsk som lades i mjölk och som ”åts som hetvägg” och kallades för asse eller ässe. Så var det ju också tidigare med våra semlor som alltså saklnade grädde men innehöll mandelmassa och bands med snören för att hålla ihop och kokades länge i mjölk. När de senasre blev semla för 100 år sedan så var det i stort sett ett annat slags bakverk.

 13. Jessica

  (…) bands med snören för att hålla ihop och kokades länge i mjölk.”
  Kan du utveckla lite, Göran? Vad är länge? Och vad återstod av den stackars bullen när man hade kokat den?

 14. Imsa

  I Finland kallar vi frallor för semlor och semlor för fastlagsbullar. Kan verka lite mystiskt att beställa en skinksemla, men det är en smörgåsfralla med skinka.

 15. Henrik

  Två snabba rättningar:
  1. Negerkyss = den där bruna gummi-moppen med träpinne man rensar stopp i avlopp/toalett med
  2. Det heter Afro-kulor nu för tiden, inte negerbollar. Neger är fult. Ord alltså.

 16. Göran Lager

  Jessica. När jag gick på konstfack för hur många år sedan som helst hade jag en dekorationsmålare som redan då var gammal. Jag tror jag skulle göra en ådringsmåla ek och frågade hur mycket mer umbra jag skulle tillsätta färgblandningen jag hade i en kopp. Bruno, hette han, rörde lite i koppen, höll upp den mot ljuset och sa sedan: ta mer än du tror. Lysande pedagogik.
  Jag vet inte om det är svaret på Din fråga om hur länge ”länge” är vad avser hetväggarna för hundra år sedan, men jag tror att de fick koka längre ä’n man tror. Med tanke på mjölet så var de nog ganska hårdkokta.

 17. Marie

  Henrik mycket bra att du upplyser om att N-ordet inte skall användas. .

 18. Emilia

  Jag kallar fralla för franskbrödbulle, det hette det i skogen utanför Växjö när jag var liten… Negerkyss är i min värld en sån där godis med en mint/florsockerplatta i botten och en chokladklick ovanpå.

 19. Stellan

  Jag har faktiskt en liten invändning: Negerkyss var väl ett godis i Finland? Jag kan ha fel, men jag minns att det var rätt mycket rabalder om det för några år sedan.

  Sedan kan jag fylla på med en liten till: Finlandssvenskarna kallar kanelbulle för örfil. Örfilarna brukar dock vara större än våra vanliga kanelsnäckor…

 20. Pingback: salt » Blog Archive » …en bulle är en fralla - eller en taxi
 21. Joachim

  Aloha!

  Som boende, men inte 100% inföding i Götet är det min uppfattning att Kokosboll i Götet verkligen är en Kokosboll, dvs en kokosfylld boll med chokladskal pudrad med kokos. En Kokosboll kan dock, speciellt om den saknar kokos på utsidan kallas för munk.

  Men en chokladfylld boll kallas negerboll eller chokladboll.

  Slutligen, i Dalsland, speciellt Bengtsfors kallas ofta negerbollen ”Rackabajsare”, detta tack vare en framsynt lärare som på tidigt 80-tal reagerade på ”neger” i namnet och gav sina elever att hitta på ett mindre anstötande namn. Där fick han. ;-)

 22. Eva

  I Finland är Negerkyssar är inte samma sak som kokosbollar… Det är samma sorts creméfyllning men den är smaksatt, t.ex. vanilj, jordgubb och mocca. Sen är de doppade i choklad och absolut inga kokosflingor på! Negerkyssar görs av en choklad- och godisfabrik som heter Brunnbergs och finns i Borgå, Finland.