min svampvana

Jag vet ju redan vad jag ska ge bort i julklapp och idag fick jag reda på vad jag vill ha. David skickade en länk till Amazon och boken Spilling the Beans av min favorittjockis Clarissa. Som i Grab that crab Clarissa, ni vet.

Sen passade jag på att ge hela redaktionen en för tidig julklapp. Mandolinskivad champagnekorksbullig, tung, nötig, alldeles fantastisk nyplockat Karl Johan med saltflingor och riktigt bra olivolja som enda sällskap. Ungefär så här, fast detta är samma rätt fotad förra året.

Dag hade vänligheten att ta med mig ut på svampjakt för tredje året i rad och nu äntligen börjar jag kunna skilja på sopp, riska, kremla och skivling. Dessutom börjar jag bli allt bättre på att hitta de små Karl Johanhattarna. Men jag har fortfarande ingen aning om var i skogen jag har varit. Allt jag har i blickfånget är marken, svampen och Dags ryggtavla, samt stövelförsedda fötter. På vägen tillbaka till tåget och civilisationen träffade vi på en grupp barn i sjuårsåldern som skulle ut på picknick. Dag passade på att ge dem en utmärkt lektion i mykologi, ibland så utmärkt att lärarna kände sig nödbedda att översätta vissa ord. ”Lameller betyder alltså skivor”. Mycket rart.

Läs mer om svampplockning 2006 och 2005.

2 kommentarer

  1. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » burkbyte