livet utan herr Laktos

– Du och Benjamin kanske ska avstå från laktos en vecka.
Läkarens ord kändes inte kul. Har hon någon aning om hur gott eller enkelt det är med mjölkchoklad, kanelbullar, barnmatsburkar och allt annat som innehåller mjölk i någon form.

lussebak

Gruff. Nu blir det mycket mer hembakt och hemlagat ett tag. Först ut är lussekatter. Min vana trogen blir bara ett fåtal katter. Resten blir sjöodjur av olika slag, bläckfiskar, sjöhästar och så klart bystiga sjöjungfrur.

.

Alice vansinniga lussekatter som inte är så kattlika

0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
50 jäst
5 dl mjölk (laktosfritt i det här fallet)
250 g kvarg (laktosfritt i det här fallet)
2 krm salt
17 dl vetemjöl
100 g smör (laktosfritt i det här fallet)
1 ägg till pensling
korinter eller russin

1. Mortla saffran och 1 msk socker och häll i bunken till en assistent. Smula ner jäst, häll i kall mjölk, kvarg, socker, salt och hälften av mjölet.

2. Bearbeta degen på låga varv i 2 minuter. Klicka i smöret i bitar, bearbeta in det och tillsätt resten av mjölet utom 1 dl. Bearbeta tills degen är blank och smidig.

3. Prova att göra ett glutenprov genom att ta en liten bit av degen och försiktigt dra i den tills det nästan går att se igenom den. En färdigarbetad deg ska inte gå sönder när man gör detta. Den färdiga degen ska vara lite kletig, men tillsätt mer mjöl om degen är mycket kletig.

4. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

5. Knåda ur luften ur degen på mjölat bakbord, dela upp degen i två delar och forma till två rullar. Täck över den ena och skär små bitar av den andra. Forma dem till olika havsfigurer: bystiga sjöjungfrur, kralliga krabbor, sugande bläckfiskar och treögda Simpsonsfiskar. Forma figurerna direkt på plåtar med bakplåtspapper så slipper de flyttas. Garnera med korinter eller russin.

6. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

7. Pensla försiktigt lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.

sjojungfrusjojungfru

4 kommentarer

  1. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » lusseporr i tre enkla steg