livet utan herr Laktos

– Du och Benjamin kanske ska avstå från laktos en vecka.
Läkarens ord kändes inte kul. Har hon någon aning om hur gott eller enkelt det är med mjölkchoklad, kanelbullar, barnmatsburkar och allt annat som innehåller mjölk i någon form.

lussebak

Gruff. Nu blir det mycket mer hembakt och hemlagat ett tag. Först ut är lussekatter. Min vana trogen blir bara ett fåtal katter. Resten blir sjöodjur av olika slag, bläckfiskar, sjöhästar och så klart bystiga sjöjungfrur.

.

Alice vansinniga lussekatter som inte är så kattlika

0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
50 jäst
5 dl mjölk (laktosfritt i det här fallet)
250 g kvarg (laktosfritt i det här fallet)
2 krm salt
17 dl vetemjöl
100 g smör (laktosfritt i det här fallet)
1 ägg till pensling
korinter eller russin

1. Mortla saffran och 1 msk socker och häll i bunken till en assistent. Smula ner jäst, häll i kall mjölk, kvarg, socker, salt och hälften av mjölet.

2. Bearbeta degen på låga varv i 2 minuter. Klicka i smöret i bitar, bearbeta in det och tillsätt resten av mjölet utom 1 dl. Bearbeta tills degen är blank och smidig.

3. Prova att göra ett glutenprov genom att ta en liten bit av degen och försiktigt dra i den tills det nästan går att se igenom den. En färdigarbetad deg ska inte gå sönder när man gör detta. Den färdiga degen ska vara lite kletig, men tillsätt mer mjöl om degen är mycket kletig.

4. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

5. Knåda ur luften ur degen på mjölat bakbord, dela upp degen i två delar och forma till två rullar. Täck över den ena och skär små bitar av den andra. Forma dem till olika havsfigurer: bystiga sjöjungfrur, kralliga krabbor, sugande bläckfiskar och treögda Simpsonsfiskar. Forma figurerna direkt på plåtar med bakplåtspapper så slipper de flyttas. Garnera med korinter eller russin.

6. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

7. Pensla försiktigt lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.

sjojungfrusjojungfru

4 kommentarer

 1. Viktoria Schiöler

  Laktosintolerans drabbar i princip inte barn som är så små som B. Däremot testar man ofta helt mjölkfritt ett par veckor för att se om ev symptom förbättras. Då är det havremjölk och mjölkfritt margarin som gäller…

  Psst, hoppas jag inte lägger mej i för mkt.

  /Viktoria

 2. Paulina Keresztesi

  Hej – jag arbetar på Valio och ansvarar för de laktosfria produkterna. Det du nämner Victoria är ett vanligt misstag som många gör. Antingen så föds man med genen som medför brist på laktasenzym i tarmen eller så gör man det inte. Anledningen till att bebisar klarar av att bryta ned laktos är för att det i genkoden står att de ska kunna dricka modersmjölken. Den är jätteviktig för barnets utveckling. Symtomen kan man utveckla både i vuxen ålder och i barnsålder, laktasenzymet är inte ett adaptivt enzym. Valio Finland har en gedigen forskning och utveckling som har forksat kring laktosintolernas i flera decennier och det är därifrån källan kommer.

  Jag vill dessutom passa på att säga att jag tycker lussebullarna blev jättefina. :)

  Hälsningar,
  Paulina på Valio

 3. Alice

  Victoria, du kan omöjligtvis lägga dig i för mycket. Tack så mycket för din omtanke.

  Paulina, nu har du berättat något jag inte visste. Det blir helt mjölkfritt ett tag, men blir det bättre av det kan jag ju även prova laktosfritt tills vi hittar den optimala lösningen. Kul att du gillar bullarna. Det är väldigt tacksamt att göra bröst av jäsande deg :)

 4. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » lusseporr i tre enkla steg