livet är bättre söderut

I Sverige har vi självplock på jordgubbar. I Tyskland har de självplock på sparris. Fördelen för odlaren är väl att vi plockare inte känner oss lika lockade att tjuväta sparrisstänglar som vi är att norpa gubbar.

Nu har jag aldrig satt fot på ett tyskt sparrisfält, men jag drömmer. Under tiden äter jag nästan pinfärsk sparris, med hårdrökt skinka, potatis och krämigt fet sås ur en tetra. Nej, men måste inte göra egen bea varje dag.

lechenin

Ikväll tänker jag undersöka om vinet Vinlusen kallar för prisvärda underverket och bolaget kallar 2197 och jag kallar Le Chinin gör sig bra till sparris.  Oavett gör det sig bra med sällskap. Det är krispigt, mineraligt, ekologiskt och synnerligen prisvärt för 119 kronor.

5 kommentarer

 1. Patrik

  vi var i berlin förra veckan, sparrisförsäljning i varje hörna och sparrisspecial på varje restaurang

 2. Båthuspernilla

  På Gotland finns självplock av sparris i sparristider. Men Gotland kanske inte är Sverige?

 3. Alice

  Pernilla, jag tücker inte att Gotland är Sverige. Gotland är nagot annat, mer exotiskt land och det förklarar varför de har sparrissjälvplock :)

 4. Båthuspernilla

  Med tanke på hur underbart Gotland är (även i höstrusk) kan jag nästan hålla med. ;-)

 5. Fredrik S

  …bea och skinka? Nej, jag föredrar det vegetariska alternativet…i panna med generösa mängder riven vällagrad parmesan och ett glas välkyld bollinger att skölja ner med.