liten lunchdricksskola

on 2008.04.09 12.51 20080409725

Jag tycker att vi alla borde bli mer generösa på att ge dricks på lunchen. Och den avrundade kronan från 59 till 60 räknas inte. En femma per skalle ger mer klirr i kassan.
Sen finns det tillfällen när man får vara snål. Som när servitrisen glömmer att klämma in ordet välkommen innan hon frågar om man bokat bord. Och sen tar upp beställningen med ett ”va ska ni ha”. Då håller jag hårt i plånboken.
betydligt svårare att dricksa rätt blir det när maten är bra och servicen dålig. Då vill jag gärna fråga hur de fördelar dricksen men det vågar jag sällan.

10 kommentarer

 1. Stellan

  En kompis till mig jobbade under en tid i köket på Hard Rock Café, och han har numera för vana att ställa till ett sabla liv med servitriserna för att se till att de delar dricksen med köket.
  Dessbättre är det väl numera så att de flesta betalar med kort, och då tror jag dricksen på många krogar slås ut på hela gänget.

 2. Jakob

  Är det socialt acceptabelt att dra av pengar på notan om man fått dålig service?

 3. Alice

  Stellan, det är väl det där med att ställa till med liv som jag har lite svårt för på krogen.

  Och Jakob, det beror helt på om du någonsin vill ha mitt sällskap på krogen igen :)

 4. L

  Att dricksa på lunchen tycker jag är lite överkurs… Runda av uppåt med nån krona är väl okej, men annars tycker jag att 10-15-%-dricksen hör hemma på kvällstid!

 5. Harald

  På vissa krogar blir man fortfarande förvånad och skrämd över hur korkade servisen är…de blåser ständigt köket och den allmäna uppfattningen är att servisen förtjänar största delen av dricksen. Att man sen betalar med kort påverkar inte uppdelningen i slutet av kvällen.

 6. Zebb Mahoun

  Hej,

  Dricks enligt sed är en form av tacksamhet för att det som erbjudits en, mat, dryck, taxi el. dyligt helt faller en i smaken. Engelsmännen säger;
  ”A form of gratuity.”

  Du ska således ej ge dricks om taxi chaffeuren bromsat in inför varje rödljus i förhoppning om att det ska bli rött, Du ska inte ge dricks om maten du blivit serverad inte är ”up to standards” eller om ölen du fick är flat, eller vinet dåligt, snorkig servis renderar ej heller dricks. Samt naturligtvis ALDRIG
  om den som förväntar sig dricks är alltför tydlig i sin iver att skinna dig på dessa kronor.

  Var således mer reserverade mot att ge dricks om det inte passar sig, var också mer kritiska på restaurang, pub, mm om det som serveras inte möter edra förväntningar.,

  Då blir det i sinom tid bättre med service och annat engagemang från restaurangens sida, vänta ska ni få se.,

  Hälsningar
  Zebb

 7. Ingemar

  Jag lämnar för det mesta dricks på krogen, men jag har egentligen lite svårt att förstå varför, dricksen finns ju redan inbakad i priset.
  Är det inte dessutom så att servitörerna faktiskt redan har betalt för att sköta sitt jobb? Det är inte precis gratis att äta ute och det känns märkligt att betala extra för att den som serverar faktiskt gör precis det han/hon ska, nämligen sköta sitt jobb! Jag får lön för att jag sköter mitt jobb och får inget extra för att jag gör det bra. Det syns så klart i lönekuvertet om jag genomgående gör ett bra jobb, men detsamma borde gälla för serveringspersonal.

 8. veronika

  HMMMM! Ingemar ! Jag kan meddela att det var så länge sedan som på 80 talet som man lade på en seciceavgift.
  Själv förväntat jag mig aldig dricks men det är mycket upskattat om jag tex haft en lång vinpresentation eller sprungit som en gnu med drinkar till ett bord hela kvällen. Det är dricksen man lever på ! de flesta servitriser/ bartenders har en timlön på ca 80-100kr.

 9. Eva

  Dricks är helt förlegat. Tycker man försätter de människor som arbetar på restaurangen i en ”beroendeställning” och ett underläge, man markerar liksom med en slant att ”vad bra du jobbas lilla vän, här får du lite för besväret”. Ett slags maktutövande.
  Enda gången det skulle vara befogat är väl som när Veronika påpekar, om det varit ett sällskap som suttit en hel kväll och beställt både det ena och det andra, eller något annat extra ingått.

 10. Bosse

  Självfallet skall maten vara ”up to standard”. Det bör vara det normala. Visst var det på 80-talet man bakade in dricksen – det borde ju därför ha hunnit bli etablerat nu. Jo, jag ger dricks i bland. I regel som avrundning, men varje gång tycker jag att det är lite skämmigt. Om det verkligen är så att man ”lever på” dricksen bör man fundera över om man valt rätt jobb.
  Upp till kamp för vettiga löner o ett dricksfritt samhälle.