kunglig minikorv

Varför heter det prinskorv?

4 kommentarer

 1. Göran Johannesson

  Kan inte hitta varför det heter prinskorv, men jag antar att det är pga av storleken. Här kommer i alla fall orginalreceptet på denna delikata korv.

  Prinskorv
  Handknuten gammaldags prinskorv med hög köttmängd.
  Gluten och laktos fri.
  Ingredienser: Vatten, Griskött, Nötkött, Fett fläsk, Kryddor, Salt, Stärkelsesirap, Potatismjöl, Antioxidationsmedel E300, Lök, Konserveringsmedel E250.
  Köttmängd 47g/100g: Fetthalt 22%.
  Detta är orginalreceptet som på prinskorv som förut var namnskyddat.

  Idag är det bara falukorv som är namnskyddat även om många fabrikanter vill behåller de gamla recepten (säger de i alla fall).
  Det gäller alltså att kolla på innehållsförteckningen att det är minst 47% köttråvara.

  Med gastronomiska hälsningar
  Göran Johannesson
  Kocklärare

 2. Jonas

  Jag har alltid tänkt att det heter prinskorv eftersom man skär den så där i ändarna och då ser det ut som kronor. Eller var det nån prins som gillade såna korvar särskilt mycket?

 3. Göran Johannesson

  Jag skickade ett mail till Jan Öjvind Swahn den 12 december med förfrågan om prinskorvens härkomst. Igår fick jag svar. Det står i hans bok Mathistorisk uppslagsbok på sidan 223. Jag citerar:

  Siskonkorvar ett gammalt ord för sådana små korvar som vi numera kallar för prinskorvar. Eftersom sådana brukar hänga ihop flera stycken kom de också att kallas för syskonkorvar, men namnet har inte med släktskap att göra utan en en förvanskad lågtysk diminutiv (saucischen) av franskans saucisse, ”korv” . Benämningen kom till på 1600-talet och lever kvar i finlandsvenskan på en liten fläskkorv.

  Första gången som siskonkorven omnämns som prinskorf är i Hagdahls kokbok från slutet av 1800-talet.

  Så var det utrett, ”klart som korvspat” (varifrån kommer det uttrycket?)
  med gastronomiska hälsningar
  Göran

 4. rikhard

  klart som korvspad är egentligen ett ironirkt svar.. korvspad är ju inte klart, utan grumligt. alltså klart som korvspad använd egentligen när man hört något som lämnar frågetecken