kolakok med smak av tryffel

Köpte en sockertermometer i julklapp till mig själv igår för jag ville så gärna koka kola.

Riktig kola, ni vet. Sån med massa glykos, riktigt bra choklad och exakta temperaturer, och vem har recept på sådant om inte stans konditorer. Först letade jag i kokboken från Chokladfabriken i förhoppningen att de skulle avslöja receptet på den beroendeframkallande lakritskolan med havssalt på. Men icke. Då tog jag till datorn och hittade ett underbart recept från Nobelkonditorn Magnus Johansson.

Magnus chokladkola

Foto: Jurek Holzer
125 g socker
125 125 g glykos
60 60 g vatten

Koka upp till 158 grader i en liten kastrull. Sockret hinner bli lite vackert gyllene innan det är upp i temperatur.

185 g grädde
225 g honung
310 g bra mörk choklad

Värm grädde och honung och rör ner chokladen tills den smält.
Häll i sockerlösningen och koka upp under omrörning till 115 grader.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca15x25 cm och låt stelna.

Foto: Jurek Holzer

Termometer, våg och ingredienser åkte fram. Insåg att jag inte hade tillräckligt med honung, så det fick bli diverse honungsslattar inklusive tryffelhonung. Hade drygat ut med sirap om jag haft någon kvar, nu fick det bli extra mycket glykos istället. Egentligen ska man ju slaviskt följa den här sortens recept som baserar sig på livsmedelskemi, men jag tycktes klara mig, min anarkistiska approach till trots. Enda dilemmat är att kolan smakar tryffel (svart alltså). Hade hellre haft en tryffel som smakade kola, men det kanske jag kan röra ihop ikväll.

4 kommentarer

 1. Moa

  Hej, jag försökte baka ett recept på kola som du hade på tasteline. Martins chokladkola

  Jag kokade och kokade men när jag gjorde kulprov löstes kolan bara upp. Efter två timmars kokning gav jag upp och hällde upp på plåt och ställde in i kylen och hoppades på det bästa. Ett dygn senare hade den inte stelnat…
  Och inte blev den mörk heller. Inte så chokladig alltså.

  Jag funderade lite på att det inte var smör i receptet, brukar det inte vara det i kola?

 2. Alice

  Hej Moa, jag gjorde Martins chokladkola så sent som för en timme sedan. För att kola ska stelna måste den upp i 120 grader. Det går snabbare i en större kastrull än en mindre. Om jag var du skulle jag koka upp kolan igen i en stor kastrull och mäta temperaturen på den. Receptet är till en stor sats så beroende på hur kastrullen ser ut så tar det lång tid.

  Vissa kolor görs på smör, andra bara på grädde.

  Lycka till!
  Alice

 3. Linna

  Hej!
  Du verkar ha superkoll på det här med kola. Jag vill göra en mjuk och krämig (inte trådig) kola och har provat flera recept som låtit lovande utan att lyckas nå det resultat jag vill ha. Tänk Åre choklads chokladöverdragna kolor, precis så vill jag ha dem! `

  Kan du hjälpa mig med det? Vilken konstistens gav det här receptet?

 4. Alice

  Hej Linna, tricket är att ha just en termometer, och ju mer glykos du använder ju mjukare kola kan du få. Men glykosen kostar en del när man köper den på Apoteket. Kolorna i receptet ovan är ovanligt mjuka, just för att de bara kokas till 115 grader, men riktigt så perfekt mjuka som en Åre-kola blir de inte. Exprementera eventuellt med 112 grader, men risken är att kolan rinner ut istället. Lycka till!
  Alice