kolakok med smak av tryffel

Köpte en sockertermometer i julklapp till mig själv igår för jag ville så gärna koka kola.

Riktig kola, ni vet. Sån med massa glykos, riktigt bra choklad och exakta temperaturer, och vem har recept på sådant om inte stans konditorer. Först letade jag i kokboken från Chokladfabriken i förhoppningen att de skulle avslöja receptet på den beroendeframkallande lakritskolan med havssalt på. Men icke. Då tog jag till datorn och hittade ett underbart recept från Nobelkonditorn Magnus Johansson.

Magnus chokladkola

Foto: Jurek Holzer
125 g socker
125 125 g glykos
60 60 g vatten

Koka upp till 158 grader i en liten kastrull. Sockret hinner bli lite vackert gyllene innan det är upp i temperatur.

185 g grädde
225 g honung
310 g bra mörk choklad

Värm grädde och honung och rör ner chokladen tills den smält.
Häll i sockerlösningen och koka upp under omrörning till 115 grader.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca15x25 cm och låt stelna.

Foto: Jurek Holzer

Termometer, våg och ingredienser åkte fram. Insåg att jag inte hade tillräckligt med honung, så det fick bli diverse honungsslattar inklusive tryffelhonung. Hade drygat ut med sirap om jag haft någon kvar, nu fick det bli extra mycket glykos istället. Egentligen ska man ju slaviskt följa den här sortens recept som baserar sig på livsmedelskemi, men jag tycktes klara mig, min anarkistiska approach till trots. Enda dilemmat är att kolan smakar tryffel (svart alltså). Hade hellre haft en tryffel som smakade kola, men det kanske jag kan röra ihop ikväll.

4 kommentarer