kockbranschen behöver kvinnliga förebilder

Räkna kvinnor på Årets kock

Jag har roat mig med att räkna kvinnor igen. Första gången jag gjorde det offentligt var på Årets Kock 2011, eller snarare 2008. Jag spår att mansdominanser bland de tävlande kommer hålla i sig ett bra tag, men undrar om inte jurysammansättningen har chans att utvecklas snabbare.

Bakgrund
Ungefär lika många män som kvinnor utbildar sig till kockar. Efter några år i yrket är det långt fler män än kvinnor kvar i restaurangköken. Kvinnorna går direkt till storköken eller kommer dit efter några år. Skälen kan vara såväl tradition, som att få jobba dagtid eller den sexistiska stämning som råder i många restaurangkök. Resultatet blir att få kvinnor stannar kvar tillräckligt länge för att bli riktigt skickliga kockar och i sin tur driva egna finkrogar.

Problem
Med få kvinnliga toppkockar finns det få förebilder för kvinnor som vill satsa på sin kockkarriär.

Lösning
Lyft fram framgångsrika kvinnliga kockar så ofta som möjligt.

Bonus
Arbetsplatser med relativt jämn könsfördelning brukar ha bättre arbetsklimat än arbetsplatser som är könsmässigt helt homogena.

Exemplet Årets Kock

Eftersom finalen i tävlingen Årets Kock går av stapeln i morgon tar vi dem som exempel. Årets Kock har gjort punktinsatser för att få fler kvinnliga tävlande. Det går sådär. Själv tror jag på fler kvinnliga förebilder, bland annat i juryn för Årets Kock.

Så ser juryn ut
I år är i snitt 10,5 % av kockarna i juryn* kvinnor. Jag tycker att det borde vara mer. 2013 var snittet 10 % och 2012 21 %. Och detta vore naturligtvis inte Brax on food-aktigt om jag inte tagit tillfället i akt att göra en översikt över de senaste åren. Håll till godo, här är andelen kvinnor i juryn:

JURY 1 JURY 2 Metodjury
År  Kockar  Gästdomare*  Kockar  Gästdomare*
2014  11 %  67 %  11 %  0 %  33 %
2013  20 %  50 %  0 %  67 % 33 %
2012  22 %  0 %  20 %  100 %  33 %
2011  20 %  0 %  11 %  100 %  0 %
2010 13 %  100 %  25 %  50 %  0 %
2009  13 %  100 %  25 %  0 %  0 %
2008  13 % 100 %  13 %  100 %  0 %
2007  14 %  50 %  14 %  50 % 0 %

*Juryn är indelad i två grupper som bedömer en av de båda tävlingsuppgifterna var. Juryn består av såväl kockar som ”gästdomare”.  Gästdomarnas poäng räknas inte.  Om poäng av gästdomare som är kockar räknas eller ej får jag olika besked. Jag återkommer när jag vet mer. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken.

Externa jurymedlemmar sammanslagit från jurygrupp 1 och 2 (där tveksamheter råder om deras poäng räknas eller ej)
2014 Eva Östling Ollén, Margot Janse
2013 Eva Östling Ollén, Elena ArzakHelena Jonsson
2012 Lotta Lundgren
2011 Ewa Björling
2010 Elin Peters, Camilla Läckberg, Helena Donar
2009 Mia Gahne
2008 Camilla Thulin, Lina Wallentinsson, Magdalena Gerger, Maud Olofsson
2007 Alexandra Charles, Kattis Ahlström

Tittar man på juryn i semifinalen är sedan tre år en kvinna, Karin Fransson, med. I uttagningsjuryn, alltså de som läser igenom samtliga inkomna tävlingsrecept, finns en större andel kvinnor:

År Andel kvinnor
2014 19 % Karin Fransson, Malin Söderström, Elisabeth Johansson,
Alexandra Zazzi, Cajsa Johansson
2013 15 % Karin Fransson, Malin Söderström, Ulrika Bengtsson
2012 29 % Karin Fransson, Malin Söderström, Ulrika Bengtsson,
Elisabeth Johansson,  Elin Runudde

 

Hallå där Fredrik Eriksson

Jag ringde upp juryns ordförande Fredrik Eriksson och frågade hur han och hans kollegor tänker när de väljer jury. Han berättar att det är ett angenämt uppdrag eftersom det finns så många oerhört skickliga kockar. Hans vision är att sätta samman en blandad jury. I vårt samtal återvänder han ofta till finalisternas önskningar.
– De tävlande vill ha en namnkunnig jury.
– De vill ha superproffsen, som är deras förebilder, som sina jurymedlemmar.

Utnyttjar inte maktposition
Jag tycker att det finns ett problem med att inte se det ur en vidare synvikel. Juryn i Årets Kock har både en praktisk och en symbolisk betydelse. Årets kock utnyttjar inte den maktposition de har för att öka jämlikheten i branschen. De vill hellre reflektera branschen än att ta chansen att påverka den.

Få kvinnor håller rätt nivå
Jag frågade Fredrik om det är det svårt att hitta kvinnor som vill vara med? Fredrik är medveten om att tävlingen fått kritik för att det sitter få kvinnor i juryn. Enligt honom ligger inte problemet i att kvinnorna inte vill sitta i juryn (och det kan jag bekräfta efter ha ringt runt till kvinnor som gärna skulle vilja vara med) utan att de inte håller rätt nivå. Fredrik vill hitta jurymedlemmar som driver topprestaurangerna eller som har internationell tävlingserfarenhet och konstaterar.
– Det är ont om otroligt skickliga kvinnliga kockar. Därför finns det få att fråga som håller rätt nivå.
– Det är få kvinnor i Sverige som driver krogar av hög klass, det är egentligen bara Karin Fransson.
Däremot har han hopp för framtiden.
–Det finns extremt mycket duktiga tjejer, men de är inte där än.
Sen hamnar vi i en diskussion om hur häftigt det skulle vara om två kvinnor öppnade en restaurang som liknar Lilla Ego och hur begåvad kocken Frida Ronge är.

Andra saker jag funderat på (men inte frågat om)

Kan det vara så att en mansdominerad jury har en preferens för manliga mat? Skulle fler kvinnor i juryn leda till fler kvinnor i final? Eller är manlig mat normen som alla lärt sig uppskatta? Och skulle ett tävlingsuppdrag som sträckte sig över både förrätt, varmrätt och dessert göra att fler kvinnor gick till final? Jag har nämligen sett en del Årets kockar laga dessert och det har inte varit deras starka sida (med några undantag naturligtvis).

Alice bubblare bland nya jurymedlemmar

Carina Brydling, som Oaxens Magnus Ek gärna vill se i juryn
Frida Ronge, som White Guide utsedde till Rising Star 2013
Titti Qvarnström, som White Guide utsedde till Rising Star 2010
Anna Johansson, köksmästare på Sture, som tog sig till final i Årets Kock första gången hon tävlade 2009
Och så vill jag gärna se Elisabeth Johansson i juryn mer regelbundet. Hon är långt mer än en konditor och har ett oerhört utvecklat smaksinne.Och om någon är bra på sensorik är det Lisa Förare Winbladh. Men henne är ju kockarna rädda för ;)

Hjälp mig gärna att komplettera listan genom att skriva i kommentarsfältet.

 

Saker jag gillar

Att fem av kockarna i köket på Oaxen är kvinnor.
Eve Only: nätverket för kvinnliga ledarprofiler inom besöksnäringen
Att Pontus Frithof har fått enorm medieuppmärksamhet av att han coachar fem kvinnor att tävla i Årets kock.

Läs mer:
Fokus: Den osynliga kocken
DN: Ursäkta, var är köksbrudarna?
In the kitchen: Var göms alla kvinnliga kockar
Husmor Lisa: Kvinna och Kock – Är det så svårt?

Och Lisas välformulerade blogginlägg hon skrev efter Årets Kock 2014 där hon modigt går ut och säger att hon skulle sitta juryn om hon blir tillfrågad.

12 kommentarer

  1. Pingback: Matinspiration vecka 6 2014 | In the Kitchen