jag, skogs-vamp

Foto: Ã…sa Dahlgren/Parasoll
Jag kan ingenting om svamp. Kantareller är gula och dyker upp på de mest förunderliga ställen. Ungefär där tar min kunskap slut.

Därför blev jag så lycklig när Matkaravanförare Dag erbjöd sig att guida mig i svampskogen förra hösten. Vi träffades okristligt tidigt vid Slussen en onsdag (innan helgplockarna kommer sa Dag) och tog tåget österut.

Dag, iförd skogsgrönt från topp till tå, tittade misstänktsamt på mina gulprickiga stövlar och undrade om de var täta. Det hade jag ingen aning om, så jag mumlade något till svar.

Väl ute i skogen hittade vi hyfsat många svampar och fyllde korgen med lagom många små Karl Johan. Dessutom kunde Dag nästa magiskt namnet på alla andra svampar och gav en belysande bild av skogens alla okända skatter. Tyvärr fastnade väldigt lite i mitt långtidsminne. Men jag har förstått att repetition underlättar inlärandet, så imorgon kl 6.30 möts vi igen vid Slussen: jag i mina gula stövlar och Dag i sina gröna.

1 kommentarer

  1. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » min svampvana