franska revolutionen fyller 30

Jag tycker om min mammas vinsamling. Den står under källartrappan, och består av blandade konsoller som pappa har byggt upp för att ta tillvara på maximalt med utrymme. Flaskorna har fått ligga kvar medan källaren renoverats och nu ligger det ett lagom tjock lager byggdamm över alla flaskorna, som om de tillbringat minst två sekel i vår hemsnickrade icke-vinkällare.

Själva innehållet är också spännade. Mycket tack vare morfar, Helge Källsson, som tyckte bättre om att köpa än att dricka vin. Det fanns mycket roligt, och framförallt gammalt vin för hans barn att dela på från hans dödsbo. Jag tror att mamma har försökt sälja en del, men det mesta dricker vi upp själva. Det är obeskrivligt roligt att gå ner i källaren och försöka hitta en flaska som passar till rådjursadeln (familjen Brax standardsöndagslunch). Fast riktigt säker kan jag aldrig vara.
– Jag hittade en rioja från –65, tror du den är drickbar?
– Mja, svarar mamma, bäst att du tar upp något mer för säkerhets skull.
Idag fyller jag 30 och fick i uppdrag att gå ner och hitta en rolig champagne. Valet är inte svårt när man snubblar över den officiella champagnen för jubileumet för den franska revolutionen. Eller? Den ligger på kylning tillsammans med en back-up-kompis. Jag tror det här blir en bra dag. Dessutom ska jag äntligen få dricka en av mina två portvinsflaskor från mitt födelseår. Jag misstänker att mamma försökt spara dem tills jag gifter mig… Hehe.
Så nu ska jag för första gången få dekantera en flaska som verkligen behöver dekanteras.

Kommentarer stängda.