expertmammor

svamp
Framtida årgångssvamp? Fråga mamma!

Ett mail dimper ner på Tasteline. En läsare undrar om de torkade trattkantarellerna från 1994 fortfarande kan ätas. Jag försöker trycka ner mitt spontana svar på det mesta, baserat på ett regelbundet födointag av min mormors antika syltburkar, saftflaskor och semiantika rådjursstekar.

”Allt som inte innehÃ¥ller fett som härsknar, särskilt om det är sockerstint eller torkat, hÃ¥ller i all evighet, amen.”

Nu vill jag inte hävda att min mormor sa precis så där, men det räckte med att ta ett varv i hennes jordkällare och läsa etiketterna på de isiga påsarna i frysboxen för att inse att 10 år inte var någon ålder om man är en sylt eller en sadel.

Nå, tillbaka till läsarsvaret. Jag tittade mig runt omkring på redaktionen i jakt på ett svar. M bara skakade på huvudet åt idén att äta 15 år gammal svamp medan L inte tyckte att det lät alltför tokigt. Vi kom gemensamt fram till att det enda rätta var att ringa en mamma.

Vi ”matexperter” tar till det knepet dÃ¥ och dÃ¥ när vi gÃ¥r bet. Jag ringer min mamma för att fÃ¥ svar pÃ¥ frÃ¥gor om brödbakning, quenelltillverkning, etikettsregler och viltkött. Och hon har alltid ett svar, även denna gÃ¥ng.
Hon svarade mycket förnuftigt att svampen skulle blötas upp och provsmakas och var smaken okej var allt okej.
Ännu en läsarefråga var besvarad, nu funderar jag mest på om min mor borde få procent på min lön.

1 kommentarer