chokladterror eller how to become a chocolate nazi in five easy steps

Det är bara att acceptera. Choklad är det nya vinet. Allt fler, tom mina egna vänner, anordnar chokladprovningar.

Nåväl, nästa gång din vd tycker att det vore häftigt med en chokladaktivitet föreslår jag att du smäller henne på fingrarna så att hon inser att gocart är den enda personalaktiviteten värd namnet. Hur, frågar du kanske? Men hjälp av en buzzword-lista.

foton: Ã…sa Dahlgren
Utseende
En chokladbit ska vara blank. Har den en mjölkig hinna på sig är den felbehandlad. Underkänn!
Kan du däremot spegla dig i godbiten kan du använda dig av ord som: egotripp, briljant, sidenlen, glatt, polerad, skinande, blanksliten lädersula.
Och kom ihåg, en choklad är aldrig brun. Däremot kan den i sin färg påminna om blod, brunbränd hud, jord, läder, tjära, bränt, oljad teak men aldrig bajs.

Brytbarheten
När du bryter bra choklad låter det likadant som första tuggan på en Magnumglass. ”Knäck”. Det kräver att choklad inte är för varm, helst 17°. Allt över 20° är fel. Underkänn! Ju bättre musiköra ju bättre kan du skilja på ljuden olika choklader gör när du bryter den i tu. Annars får du chansa och använda dig av ord som : kvittrande, sprött, ljust, trallande, mörkt, dovt, tungt, joddlande, klumpigt, svagt eller skärande. Som att bita i ett äpple, men det får aldrig låta slappt.
foto: Lena Grön
Doft
Dofta nu på brottytan du nyss gjort. Här är det bara att gå lös på alla ord du lärt dig på vinprovningarna eller av att lusläsa systembolagskatalogen på fredagskön före en långhelg.

Börja med att säga att det luktar frukost för att sedan specificera dig till körsbärssylt, nutella, rostat bröd och te. Luktar det däremot ost är det tecken på en defekt. Underkänn!
Vill du vara mer traditionell kan du leta efter från de klassiska doftgrupperna som nämns på chokladsajten:
Blommiga: jasmin, viol, apelsinblom, mandelblom, torkade blad, tobak
Fruktiga: körsbärssylt, svarta vinbär, fikon, dadlar
Animaliska: svett, urin, solvarm hud, regnvåt hund, serrano
Rostade: aska, kaffe, grillat, lönnträ, rostat bröd, exotiskt trä
Kryddiga: vanilj, anis, kanel, pepparkakskryddor

Konsistensen
Äntligen får du stoppa chokladen i munnen. Är du en storkonsument av Fazer Blå eller Marabou mjölkchoklad, två ypperliga val, ska du tänka om när det gäller konsistens. Bra choklad ska vara hård men ändå bli helt flytande när den smälter i munnen. Smaka förtjust och utbrist: slät, mjuk, sidenlen, torr eller lite mer grimaserande: grov, knastrig, klistrig eller mjölig.

Smaken
Du kan hitta såväl söt, salt, beskt som surt i choklad. Kakaobönan smakar beskt och salt, med jäsning och tillverkning tillkommer syran och sötman. En bra choklad har en balans mellan de fyra grundsmakerna. Det är mycket tack vare näsan du hittar smakerna. Håller du för näsan när du äter choklad smakar den sorgligt likt kartong. Låt nu fantasin få fritt spelrum. Känner du en halv special i munnen så gör du. Känner du köttbullar med lingon i munnen så säg det. Eller omformulera det till en distinkt men rund animalisk ton med inslag av röda bär. Andra ord som kan användas är blöt mylla, syltat citronskal, läder, nybakat bröd, svart tryffel, gröna tomater, mandel, stenfrukt, ljunghonung, muskot, vilt eller metall. Att säga metall är alltid bra.

Kommentarer stängda.