bonde på krogen

Foto: Åsa Dahlgren
Hur gör man för att få Sveriges restauranger att servera mer svenska råvaror? Man skickar ut de lokala bönerna på krogen och låter dem fråga varifrån maten kommer.
Genialiskt! Vem kom på det där?

Svenska bönder kommer under en vecka från och med fredag att besöka en närbelägen krog och fråga personalen varifrån råvarorna kommer. Förhoppningsvis kommer det att leda till ytterligare samarbeten mellan krögare och svenska bönder.

Dessutom heter aktiviteten ”Bonde på krogen”. Jag tror bonde är på väg att bli ett nytt trendord och kommer i framtiden förknippas med betydligt hippare företeelser än bondfångeri, bondtur och bondomelett.

3 kommentarer

 1. Kinna

  Alla matintresserade restauranggäster borde fråga varifrån maten kommer för att påverka. Jättebra initiativ från LRF. Du gav mig just inspiration att skriva ett inlägg på bloggen. =) Trevlig helg!

 2. Erika Johansson

  Hej!
  Visst är hela idén om ”bonde på krogen” strålande?!

  Idén kommer ifrån en lantbrukare utanför Skrea i Falkenberg, Halland, Claes Åkerberg. För 3-4 år sedan skickade han en motion från sin lokalavdelning inom LRF som sedan gick vidare till LRF Hallands regionstämma och därefter till LRFs riksstämma.

  Idén var enkel, med tre syften egentligen:
  Nr 1 – Att på ett positivt sätt lyfta frågan kring var maten kommer ifrån. Bönderna som går på krogen och diskuterarar med krogägarna varifrån maten kommer…

  Nr 2 – Många bönder är ensamarbetare. ”Bonden på krogen” är ett arrangemang då ”alla” bönder går ut tillsammans. Man förenar nytta med nöje, dels träffas man under trevliga former och dels kan du ju prata arbete då alla ju har samma intresse!

  Nr 3 – Sist men inte minst – om alla bönder går på krogen vid ett tillfälle kan detta vara en kul grej för media! Bort med den gamla stämpeln att bönder är negativa och klagande – nya tidens bönder är här! OCH den svenska, lokalt odlade maten kommer på ett naturligt sett upp till debatt!

  Hälsningar
  Erika Johansson
  (arbetar på LRF Hallands regionkontor i Falkenberg)

 3. Jessica

  …. deltog jag på i lördags i goda kollegors lag!

  22 personer träffades på Friheten i Visby och åt en fantastisk middag med SVENSK tornedue eller kalvrygg med gotländsk tryffel potatispuré.

  Bästa hälsningar
  Jessica
  Krav bonde på Gotland