bara vanligt vatten

Vatten Foto: Jonas Melcherson/TastelineFoto: Jonas Melcherson
Jag ser inte mig själv som en snål krogbesökare, men en sak som jag har svårt att betala för är vatten. Det bär emot att del av mina pengar ska gå till något som ändå finns gratis i kranen. De pengarna hade jag kunnat använda till ett ännu godare vin istället!

Jag var på Leijontornet här om dagen och fick frågan om jag ville ha stilla eller bubblande vatten till maten. Vid det här laget har jag besökt tillräckligt många finkrogar för att förstå att stilla vatten inte är det samma som kranvatten. Båda alternativen är lika tjusiga  som kostsamma.

Leijontornet är som väl är en ekologisk krog, så jag slapp värja mig från vatten importerade från andra kontinenter.  Deras vatten kommer från Fresh, vilket innebär att de filtrerar vanligt kranvatten och tar betalt 55 kronor per person oavsett hur mycket man dricker. En i och för sig helt okej summa för mig som drar i mig cirka 1,5 liter under en flerrättermiddag.

Men nu hade jag bett om kranvatten och hoppades på så sätt slippa en extra utgiftspost på notan. Fast när vattnet serverades var det filtrerat Freshvatten trots allt, vilket jag också påpekade.

– Det blir enklare såhär, förklarade servitören.

– Men vad kostar det, undrade jag oroligt.

–Äsch, du bad ju om kranvatten, så vi tar inte betalt för det här.

Och då skämdes till och med jag en smula. Sen började jag bläddra i vinlistan och fundera på hur jag bäst kunde spendera mina intjänade kronor.

3 kommentarer

 1. Jessika

  Jag bodde i Haninge, i Haninge ligger också en känd läsktillverkares svenska fabrik. Läsktillverkaren gör också kolsyrat vatten där man tar kommunalt haninge-vatten, kolsyrar och sedan säljer på flaska. Jag sa då och säger fortfarande att om jag vill dricka kolsyrat kommunalt vatten så skaffar jag mig en soda-streamer snarare än betalar 15 kronor/halvliter.

 2. Elin

  Det här typen av konsumentupplysning gillar jag! och så är jag lite avis på att du har varit på Leiontornet och ätit! Var på en visning där för några år sedan och det verkar så mysigt! Den gången drack jag mineralvatten i deras lyxsvit så jag kan väl säga att jag åtminstone har druckit vatten där också :)

 3. Hedda

  Varför inte svara som man gör i det stora äpplet när man får vattenfrågan? ”Bloomberg’s finest” innebär att man nöjer sig med det helt acceptabla, om än kraftigt klorerade, kranvattnet.
  Frågan är vad man ska svara i Stockholm? ”Nordins bästa?”