bagerikultur på öst- och västkust

Efter ett samtal med bageriexperten Mia Öhrn inser vi att Göteborg och Stockholm har helt olika bagerikulturer. Hela Stockholm är fyllt med små exklusiva bagerier med anor som Tösse, Vetekatten, Telins, Gunnarssons, Valhallabageriet eller NK. Och som om inte det vore nog öppnar det hippa små ställen som Chokladfabriken, Brunkebergs Bageri och Xoko.

I Göteborg är det kedjor som gäller. Dahls har döpt om stans bagerier till bakeshops och skaffat sig ett totalt övertag med sina mosaikstandardiserade väggar och ciabattaursäkter till smörgåsar. Deras sortiment är inte direkt dåligt, bara väldigt tråkigt.

Dahls jämnstora bullar får mig att längta efter Brunkeberg bageriets kalljästa kardemummastinna bullar eller mina helt egna som görs i en uppsjö av storlekar, en för varje sorts humör: munter, mulen, ursur.

10 kommentarer

 1. Jessica

  Jag tycker inte om de där standardiserade varianterna heller. Törs man tro/våga hoppas att de förlorar i popularitet över tid?

 2. Ulrika

  Blir det någonsin några av de små bullarna kvar? För inte går det väl att motstå en av de där underbara stora?

 3. Stellan

  Jag tycker ni Ståkkålmare ska stötta de små. Om ni inte gör det, så kommer ni snart att ha det likadant. En alldeles utmärkt anledning att ta en fika på stan. Igen.

 4. Jens

  Usch och fy för Dahls! Ska komma på nåt bra bageri i Gbg som inte är Dahls… hm… nä kommer inte på något. Jerkstrands är ju göteborgskt och lite anrikt men så vidare bra är dom ju inte och dessutom en kedja.

 5. Jens

  Ja, Steinbrenner det är ju Göteborgskt! Också en kedja men fantastiskt bra, och trevligt med soppservering också.

 6. Maria

  Svar till Harald: Ja Tomtebageriet finns kvar. Ett besök där får man inte missa när man är i Stockholm, deras bullar är helt oförglömliga. Jag säger bara Mmmmmmmmmmm!