årets kock:och vad går tävlingen ut på?

Alice reser till Göteborg i förhoppning att se den andra kvinnliga kocken genom tiderna koras till Årets Kock.

Nu tänker jag vara en så där sanningssägare och påminna om att så här i början finns det inte så mycket att säga om tävlingen så därför kommer jag ägna några rader åt lite fakta jag hittat i presskittet.

Temat är ”Naturlighet möter teknik”. Vad betyder det då?

Mja, enligt tävlingsgeneral (fin titel) Hanna Halpern vill få till ett möte mellan kök som satsar på ekologi och närproducerat med de som ägnar sig åt molekylär matlagning.
– Vi är övertygade om att naturlighet och teknik kommer att mötas i framtiden så det ska bli oerhört spännande att
se hur finalisterna väljer att tackla temat.

Jag återkommer när jag själv bildat mig en uppfattning om temat, men rent spontant känns det knappast revolutionerande. De unga kockar som är med i den här tävlingen brukar vara väldigt förtjusta i såväl gotländska morötter som stadigvarande skumsåser.

Och hur ser dan ut?
Redan 07.15 fick första kocken ut, Anna, se sin hemliga råvarukorg och skriver recept. En kvart senare får Bertil se sin etc.
08.00 Startar Anna laga mat och en ny kock startar varje kvart.
11.00 – 12.15 Nu presenterar deltagarna sin första tävlingsuppgift: att göra ett personligt recept på en ”modern, elegant maträtt”. Undra vad juryn har för förhållningsorder att bedömma detta?
 13.00 – 14.15 Nu, två timmar senare ska de presentera sin andra rätt: en modern restaurangrätt på temat ”Naturlighet möter teknik”. Här vet de att huvudingredienserna är sej, blåmusslor och raåräka och att de _måste_  ha med minst
mejeriprodukt.
21.30 Nu blir det prisutdelning och hela sällskapet har hunnit byta om och förflytta sig till Elite Park Avenue Hotel.

Och vilka tävlar då?
Anna Johansson, Vendel at Sturehof, Malmö (kl 8.00)
Bertil Hammar, Stockholm Spis, Stockholm (kl 8.15)
Viktor Westerlind, Fredsgatan 12, Stockholm (kl 8.30)
Alexander Sjögren, Vendel Ales Stenar, Kåseberga (kl 8.45)
Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma (kl 9.00)
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm (kl 9.15)

Kommentarer stängda.