är siklöja verkligen PK?

Eftersom årets kocktävlingen går i ekologins tecken får de räkna med att bli extra hårt granskade. I den hemliga råvarukorgen gömde sig siklöja och löjrom som obligatoriska ingredienser. Den som gjorde valet tyckte säkert att det skulle bli en rolig utmaning för kockarna. Många av dem har kanske inte ens lagat siklöja tidigare, en teori som förstärks av att juryn har klagat över att få kockar lyckades steka fisken korrekt.

Siklöja enligt WWF

Men tittar man på siklöja i WWF:s utmärkta guide till matfiskar ser man att den är gulmarkerad, man ska alltså tänka efter innan man väljer den fisken. Jag försökte få reda på varifrån Årets Kock har hämtat sin fisk av Claes Henriksson, tävlingens rätt stressade pressgeneral. Han skickade frågan vidare till juryordförande Fredrik Eriksson (av vissa medier kallad något helt annat de senaste dagarna) och på en sprakig linje så hörde jag något som lät som Norrbotten och ekologiskt och det lät ju bra, men jag ska gräva ett varv till i det här.

3 kommentarer

 1. Harald

  ”Där ser man hur stjärnkocken provsmakar en soppa genom att upprepade gånger föra en och samma sked från grytan till munnen och tillbaka”

  Näe, ska det vara så, ska det verkligen det??!

 2. Lars

  En aspekt som inte tagits upp. Tråkigast och mest brydda idag är troligen inte pensionärerna, vi kvällstidningsläsare, eller för den delen självaste snuskkocken. Förlåt. känidskocken. Utan mest brydd är troligen kockens sponsor Arla. Det var nog inte Arlas tanke att bli förknippade med restaurangsnusk när dom för dyra pengar satte dit logggan på hans kockkläder……..

 3. Örjan

  Vilken hygienhysteri!

  Varm soppa. minst 80 grader. Vad tror Ni riskerna är?