äggvåfflor utan fras

Foto: Niklas Mattsson
Foto: Niklas Mattsson

Jag har aldrig förstått mig på det där med frasiga våfflor. Mina favoritvåfflor är rejält äggstinna, på gränsen till stabbiga, men med en viss fluffighet av hårdvispad äggvita. Bästa att skicka med ett recept för så här års behöver man grädda en våffla då och då för att överleva i kylan.

Fluffiga äggvåfflor

60 g (4 msk) smör
4 ägg
5 dl mjölk
5 dl vetemjöl

1. Smält smör och låt svalna något. Knäck äggen och dela vitor från gulor.
2. Vispa samman smör, äggulor, mjölk och mjöl.
3. Vispa vitorna till hårt skum med elvisp. Rör försiktigt ner dem i smeten. Luften i äggvitorna gör att du kan strunta i bakpulver och ändå få pösoga våfflor.
4. Låt smeten stå och svälla en stund innan gräddning. Grädda i ett antikt våffeljärn som ser ut som ett ufo och servera bumbs.

Överkurs: Gör steg 1 och 2. Sätt in smeten i kylen över natt och blanda ner hårdvispade äggvitor strax innan gräddning så får du extraspecialfina våfflor.

5 kommentarer

  1. Petra

    Det är ju fraset i våfflan som gör´et. Massor av smör i så blir det onyttigt och härligt frasigt.

  2. Karin

    Jag håller helt med. Har aldrig velat ha frasvåfflor. De ska vara saggiga och mjuka och gula av ägg. MMmmmm

  3. Pingback: Godhjärtat: Våffeldagen — Skånska skafferiet på Taffel.se