ek, ekigare, ekigast

En massa viner ekfatlagras. Varför är det så?
Dels för att sådana som jag, som började dricka vin mha Jacob Creeks Chardonnay och blivit beroende av vaniljsmörighet, ska bli nöjda. Men också för att kraftiga och sträva viner ska blir lite mjukare och fylligare.

Det finns tre sätt att få ektoner i vin:
1) lagra vinet i ett ekfat, ett nyttillvekat ger mer smak än ett begagnat
2) häll ner ekflisor i vinet (en nyavärlden grej)
3) använd druvor som ger en naturlig ekton. Jag minns inte vilka, men jag vet att jag har känt tydliga ektoner i stålfatslagrade viner.

Beroende på var eken växer ger den olika mycket eksmak. Här följer topplistan:
1) spansk
2) amerikansk
3) fransk
Bubblare: öststatsek

Oj, nu kom jag upp i varv och måste lägga till ytterligare ekfakta. Fransk ek är rackarns dyr. Ett enda fat (225 l)kostar upp mot 5000 kr. Tur att de återanvänds! Anledningen att de är så dyra är att man bara får ut två fat per träd eftersom fransk ek måste klyvas snarare än sågas. Läs mer hos pålästa Britt på hennes sida BKWine.

Kommentarer stängda.